Lilla ramskolan - Ram guide

Här går vi igenom grunderna i vad en ram innehåller för att göra det så enkelt som möjligt för er som söker måttanpassade ramar.

Till höger om denna text ser ni en illustration som enkelt visar de olika komponenter som en inramning innehåller.

 • Ram 
 • Glas
 • Passepartout
 • Alster (din bild)
 • Bakpapp

Detta är det vanligaste komponenterna i en enkel och "typisk" inramning. Det finns givetvis mer avancerade inramingar med andra förutsättningar.

Alla våra ramar tillverkas av Nordiskt miljövänligt träslag som är noga kvalitetsgranskat.
Vi tillvekrar er ram efter de måtten ni anger och från grunden.
Dvs, vi kapar listen till den längd ni önskar samt gerar den och slutligen spikar ihop den.
Vi lägger ihop alla komponenter och skjuter in vikbleck så ni kan öppna upp och stänga er ram när ni ska montera er bild.

En måttanpassad ram är ett hantverk och utförs av en certifierad rammakre.
Vi tillverkar alla våra ramar i vår egna ramverkstad. Vi har lång erfarenhet av alla olika typer av konstinramningar och kan alltid hjälpa mer med mer avancerade inramningar i vår butik och ramverkstad.

 

 

Måttanpassad ram - Beställa ram i eget mått

Här kommer vi att fösöka förklara så enkelt och pedagogiskt som möjligt hur du beställer din ram i ditt egna mått.

 1. Börja med att mäta din bild. Obs! Vissa motiv har ibland en vit kant runt bilden. Du mäter alltid det du vill rama in. Har du en bild med vit kant ( hela pappersmåttet är bild + vit kant) och ej vill rama in den vita kanten mäter du enbart bilden och klipper bort din vita kant. Vill du istället rama in hela pappersmåttet då mäter du hela ditt pappersmått.

 2. När du har fått fram ditt mått är det alltid detta mått du utgår ifrån när du beställer din ram. Om du vill ha en passepartout till din bild och ram behöver du addera hur mycket passepartout du vill ha runt din bild

  Exempelvis
  Du har en bild som har ett mått som är 50x50cm och du vill ha 5cm passepartout runt om din bild. Då måste du addera 5cm på varje sida. Dvs totalt 10cm till ditt ursprungliga bildmått. 50+10cm = 60cm.

  Du får alltså ett totalmått (falsmått) som är 60x60cm det är alltså detta mått du beställer din ram i.
  Din passepartout ha samma yttermått som din ram i detta fall 60x60cm och din passepartout ska alltid ha ett hålmått som är 1cm mindre än din ursprungliga bild så den inte trillar igenom hålet. Klicka här för att se hur du beställer din passepartout

  I detta fal skulle dina mått vara följande;
  Rammått - 60x60cm
  Passepartout Ytermåt - 60x60cm
  Passepartout hålmått - 49x49cm (1 cm mindre än ditt bildmått 50x50cm för att inte bilden ska trilla igenom hålet)


  Om du istället har en bild som är 50x50cm och du vill inte ha en passepartout utan du vill ha din bild utfallande till ramkanten då beställer du din ram i 50x50cm

 3. När du anger måtten i vårt verktyg anger du alltså de mått du ska ha. 
  Bredd och höjd. Vilket mått du anger i vilken ruta har ingen betydelse.

 4. När du valt dina mått klickar du "lägg i varukorgen"

 5. Vi tillverkar din ram efter dina mått och det är därför viktigt att du är noga med dina mått. Är du osäker kan ni alltid kontakta oss via mail eller via chattfunktionen nere i höger hörn så svarar vi er direkt.

Olika benämningar och dess innebörd

 • Bildmått - måttet som din bild är oftast hela pappersmåttet.

 • Falsmått - Måttet som ramen är bakifrån, dvs hål öppningen.

 • Bildmått fram - Måttet som du ser, kan kallas glasmått. Obs att falsen ligger över motivet med några mm för att ej glas och motiv ska trilla igenom.

 • Yttermått passepartout - Samma mått som bildmåttet

 • Innermått passepartout - Ditt hålmått. Detta mått ska alltid vara minst 1 cm mindre än din bild om du har en passepartout. Detta är för att inte bilden ska trilla igenom.

 • Syrafritt - Med detta menas att inramning är åldersbeständig. Korrekt inramad och garanterar att inte alster blir dåligt och missfärgas med tiden.

 • Floatglas - Det vanligaste typen av glas på inramningar, detta glas är bättre än vanligt tavelglas som oftast är ett så kallat maskinglas. Dvs ett glas som är massproducerat med lägre kvalité.
  Alla våra standard ramar samt inramningar har alltid floatglas som standard.

 • Artglass / Musieglas - Detta är marknadens finaste glas som har både UV-skydd samt att det är nästan 99% relfexfritt. Man kan säga att detta glas är glasens Rolls Royce.

 • Bakpapp - Syrafri bakpapp som skyddar alster och ger stadga till inramning. Används endast som bakstycke på alla inramning.

Behöver du hjälp med en inramning rekommenderar vi er att besöka vår ramverkstad i Stockholm. Tillsammans med vår rammakare går ni igenom era förutsätningar, ösnkemål och tittar på olika alternativ.

Här kan ni läsa mer om vår ramverkstad. www.ramdesign.se

 

 

Trustpilot
Klarna Smoooth Payments

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
699 kr kvar till fri frakt

Trygg och säker betalning med klarna. Kundtjänst: 08-37 05 50
 • Stort utbud av ramar
 • Fraktfritt över 699:- (49:-)
 • Snabb leverans
 • Trygg betalning med KLARNA
 • Måttanpassa ramar i egna mått